Archiwa kategorii: Problemy techniczne

FAQ: Przy wyłączonym eGPU wywołanie menu kontekstowego z poziomu pulpitu trwa bardzo długo

Problem ten pojawił się u mnie po instalacji nowych sterowników NVIDII. Aktualnie pracuję na sterownikach 335.23 i problem nadal występuje. Przykładowo na starszych sterownikach 306.97 problem nie występuje.

Tytułowy problem (czyli lag podczas wywołania menu kontekstowego na pulpicie) powoduje sterownik „C:\Windows\system32\nvvscv.exe”. Jednym ze składowych sterownika jest opcja wejścia w panel sterownia NVIDII z poziomu menu kontekstowego. Przy wyłączonym eGPU sterownik ten próbuje się uruchomić ale „nie widząc” podłączonego urządzenia powoduje lag, po czym się wyłącza. Przy włączonym eGPU menu kontekstowe uruchamia się natychmiast.

Niestety próba wyłączenia tej opcji z menu kontekstowego w panelu sterownia NVIDII nie daje rezultatu. Owszem opcji wówczas nie ma w menu ale sterownik nadal próbuje się uruchomić przy jego wywołaniu.

Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest wyłączenie powyższego sterownika podczas nie używania eGPU. Trzeba jednak pamiętać aby przed podłączeniem eGPU, sterownik na powrót włączyć – inaczej eGPU nie zostanie wykryte.

Instrukcję wyłączenia sterownika zamieszam na poniższym screenie:

egpu nvvscv.exeNapisałem również prosty skrypt w Batch za pomocą którego można włączać (gdy jest wyłączony) lub wyłączać (gdy jest włączony) powyższy sterownik bez konieczności grzebania w liście usług. Uwaga: do prawidłowego działania należy uruchamiać jako administrator oraz w firewallu dodać do zaufanych plików.

FAQ: Mam problem z TOLUDem (code 12). Co mam ustawić w Setup 1.x ?

Sugeruję wpierw wykonać porady opisane TUTAJ zwłaszcza dotyczące DSDT override. Dopiero wówczas będzie można skorzystać z opcji eGPU 36 bit. Pomocna może być również instrukcja znajdująca się TUTAJ.

Bardzo pomocny w kwestii DSDT override jest również poradnik (po polsku) autorstwa vonPavel-a.

Poradnik naprawy błędów występujących podczas „kompilacji” można znaleźć TUTAJ.

FAQ: eGPU działa ale według GPU-Z karta pracuje tylko na 1.1Opt a z pewnością mam adapter i nowego laptopa który posiada ExpressCard na PCI-E 2.0

Znów musisz sprawdzić kilka sytuacji:

  • być może 1.2Opt w Twoim laptopie uruchomi się automatycznie tylko wtedy gdy będzie potrzebne. Spróbuj w GPU-Z odpalić test diagnostyczny (render test) i w czasie testu obserwuj czy karta „wskoczy” w 2.0
  • w panelu sterowania Nvidii spróbuj przełączyć „preferowany procesor graficzny” w zakładce „zarządzanie ustawieniami 3D” na eGPU i znów ponów test w GPU-Z
  • sprawdź w BIOSie – być może możesz przełączać EC Gen1<->Gen2 jak w HP Elitebooku 8460p
  • i znów jeśli wszystko zawiedzie potrzebujesz Setup 1.x

„Podobno” niektórym pomagał również format i przeinstalowanie systemu.

FAQ: Po podłączeniu eGPU karta jest wykrywana ale przestaje mi działać WiFi/Karta Dźwiękowa/USB [inne urządzenie].

Czasami przy podłączaniu eGPU w uśpieniu i wybudzaniu laptopa nie działa USB i/lub Karta Dźwiękowa i/lub WiFi i/lub Czytnik Linii Papilarnych. Najprawdopodobniej jest to błąd sterownika chipsetu lub coś się ze sobą gryzie bo poprostu te urządzenia nie są wybudzane po uśpieniu. Rozwiązaniem na to jest Log Out (Start -> Wyloguj) z Windowsa i ponowny Log In (Zaloguj użytkownika).

Problem występuje najczęściej w starszych laptopach (np. Lenovo Thinkpad T400, W500).

FAQ: Karta jest widoczna w menadżerze urządzeń ale jest jakiś problem (code 43)

W takim przypadku przed wykonaniem rozruchu spróbuj odłączyć wszystkie urządzenia na USB oraz słuchawki i modem. Dopiero gdy system się załaduje podłącz wszystkie urządzenia z powrotem.

Sprawdź również czy prawidłowo podłączyłeś dodatkowe zasilanie do karty graficznej.

Pamiętaj również by wypróbować wszystkie metody podłączania eGPU opisane TUTAJ.