Ja i mój sprzęt

O czym jest ten blog ?

Temat eGPU intrygował mnie od samego początku gdy się o nim dowiedziałem. Pierwsze kroki w tym kierunku postawiłem jednak dopiero na początku 2013 roku, głównie dzięki pomocy użytkowników forum nhl.pl. Przez długi czas byłem aktywnym użytkownikiem tego forum, z czasem jednak w wyniku nieporozumień zamieniłem się z powrotem w biernego obserwatora dzieląc się swoimi spostrzeżeniami tylko za pośrednictwem tego bloga.

Blog poświęcony jest tematyce eGPU czyli urządzeniom, adpaterom i ogólnie – sposobom na podłączenie zewnętrznej karty graficznej do laptopa celem zwiększenia wydajności graficznej. Mam nieodparte wrażenie, że pomimo aktualnych trudności i ograniczeń jest to idea przyszłościowa która połączy z czasem komputery stacjonarne i laptopy w jedno uniwersalne urządzenie.

egpu gtx560ti

Mój aktualny sprzęt:

  • Laptop HP Elitebook 8460p; 14,1″ matowa 1366×768; i7 2670QM; 8GB RAM; WWAN; HDD 320GB 7200rpm; SSD Crucial M4 64GB
  • eGPU: PE4L 1.2Opt: GTX 960 4GB 1278/1753; 3DMark11: eGPU GTX960: 7500pkt; 3DMarkFireStrike: eGPU GTX960: 5500pkt
  • Monitor Benq G2220HD; 21,5” matowa TN 1920×1080
  • Klawiatura mechaniczna Zalman ZM-K500
  • Mysz A4Tech X-760H Avago ADNS-3060
  • Słuchawki Maxell Retro DJ

Mój poprzedni sprzęt:

Podziękowania:

Blog ten (i informacje na nim zawarte) nigdy by nie powstał gdyby nie pomoc użytkowników nhl.pl a zwłaszcza:

  • Tomasz

    Ty i Twój sprzęt? Bałem się przez chwilę, że zobaczymy tutaj coś zgoła innego. Super inicjatywa. Jedyna strona, dzięki której można zaczerpnąć tematu. Tak trzymaj!

  • Rafał Zaucha

    Hej. Chciałbym się poradzić. Właśnie dziś podłączyłem swoje egpu. Mam lenovo t430 + 8GB + SSD + Geforce GTX 760 szyna 192Bit 3G RAMU. Moje wyniki znacząco odbiegają od Twoich. 3dmark 06 mam 10000 na na internalu Intel HD4000 6000tys. 3dmark 2011 720 pkt. To jakaś masakra. Gdzie może leżeć problem? Sterowniki?
    W ogóle jak ma wyglądać przełączanie karty. Jak wyłączyłem internalową w menadzerze urządzeń to winda się włączyła, ale praktycznie nie mogłem nic włączyć, bo wszędzie krzyczało, że brak sterowników D3d itp itd. Nawet directx nie mogłem przetestować. Czy przełączanie ma wyglądać z poziomu panelu NVidii gdzie ustawiam, która karta ma być główna? Nie mam pewności czy to działa poprawnie, bo np 3dmark 2006 nie łapie tego i musze kompa restartować. Wybieranie z poziomy menu kontekstowego, że chcę użyć tego rodzaju procesora graficznego wywołuje błąd.
    Bardzo proszę o wszelkie sugestie.
    AAA mam adapter EXP GDC
    Zauważyłem dodatkowo, że BUS interface jest PCIe x 16 1.1@x1 1.1 Jest tak przez większość czasu. Zdarza się, że przeskoczy na 1.2 co jak mniemam oznacza 1.2opt oraz prędkość express card na 2x. W biosie jest tylko ustawienie na 1x lub auto i ten tryb auto chyba kulawo chodzi stąd tak słabe wyniki.?
    Czyli, co zostaje setup czy coś jeszcze można poczarować?
    Ps zainstalowałem starsze sterowniki. żadnego efektu.
    Jak odpalam render test w GPU-Z to wzrasta do 1.2 i epxress card 2.0. Pytanie czy podczas testów też tak się dzieje??? Można to jakoś sprawdzić?
    Mały update na gen1 w biosie mam GPU-Z PCIe x 16 2.0@ x1 1.1 i wynik 7800 w 3dmark06